Hegedűs Réka: Nincs időm olvasni szegedi klubtalálkozó a 89. Ünnepi Könyvhéten

Kékesi Dórával, a szegedi születésű íróval beszélgetett Szabados Ágnes a JATE Klubban, az Ünnepi Könyvhét programsorozat részeként.

A holnap érintése című romantikus regény díjnyertes borítója

Az RTL klub népszerű híradósa, Szabados Ágnes Nincs időm olvasni elnevezésű kihívásával a könyvek szeretetére, az olvasás fontosságára hívja fel a figyelmet. Klubja, amelyhez a közösségi oldalon már több ezren csatlakoztak a fővárosban havonta személyes találkozókkal is kibővült. Szegeden a 89. Ünnepi Könyvhét alkalmából már a harmadik találkozót is megrendezték, amelyet az eddigiekhez hasonlóan ismét a kihívás ötletgazdája vezetett. Az e havi témához kapcsolódva – amely szerint olyan könyvek közül kell válogatni, amelyet a borítója miatt emeltünk le a polcról – Kékesi Dóra, a szegedi születésű, jelenleg Sándorfalván élő író volt a délután vendége, akinek A holnap érintése című, első könyvének borítóját több irodalmi blog is díjazta. Idén, március 15-e alkalmából a Könyvmánia blog választotta ki az öt legszebb magyar könyvborítót, az első helyre pedig Dóra könyve került.

Kékesi Dóra regénye egy eltitkolt szerelmi viszonyról szól, amelynek egy része az 1956-os forradalom és szabadságharc idejére tekint vissza. A romantikus történet írója elárulta, hogy bár hosszas kutatómunka előzte meg az alkotást, s fontos volt számára a történelmi mozzanatok hitelessége, műve mégsem történelmi regény, a hangsúlyt a szerelmi viszonyra helyezi. A jelenből a múltba egy levél miatt utazunk, amelyre egy véletlen folytán talál rá a főszereplő lánya, aki így megismeri édesanyja eltitkolt múltját. A privát életében pályázati referensként dolgozó Kékesi, szerzői kiadással jelentette meg regényét az Álomgyár Kiadónál 2017 szeptemberében. Az olvasói kritikák alapján a közönség jól fogadta a romantikus művet, amelyet írója elsősorban azoknak ajánl, akik nem egy erotikától túlfűtött sztorit, hanem egy érzelmes történetet keresnek, amelyen meg lehet hatódni. Dóra örül annak, hogy el tudott indulni az írói pályán, jelenleg legfontosabb célja, hogy az olvasó közönség megismerje a nevét, amelyhez igen jó úton halad.

Klubtalálkozó a 89. Ünnepi Könyvhét alkalmából, a JATE Klubban

Szabados Ágnes elárulta, hogy a Nincs időm kihívás három hónapja egy élő chat beszélgetéssel is kiegészült, amelyen a résztvevőknek lehetősége van kibeszélni az adott hónap választott könyvét is, amely júniusban Sarah Winman: Bádogember című műve. A szegedi klubtalálkozó nyáron szünetel, ősszel azonban újra találkozhatnak a kihívás résztvevői és az olvasás szerelmesei városunkban is.

Kékesi Dóráról röviden:

Kékesi Dóra 1982. július 1-jén született Szegeden, négy éve él Sándorfalván, ám továbbra is szegedinek vallja magát. Végzettsége szerint terület- és településfejlesztő geográfus, jelenleg mint pályázati referens a Szatymaz Községi Önkormányzatnál dolgozik. A múltban az énekléssel foglalkozott, több tehetségkutatóban is sikerrel indult. Két kislány, az ötéves Saci és a hároméves Fanni édesanyja. Korábban is próbálkozott az írással, amikor 1994-ben egy évig Hollandiában járt iskolában, megszületett első története, amelyből csak arra emlékszik, hogy egy kutyáról szólt. 2009-ben kezdett el komolyabban foglalkozni az írással. Bár A holnap érintése nem az első regénye, ez az első műve, amit saját néven publikálhatott. Több regényötlete is van, jelenleg egy Szegeden játszódó, vidám, könnyed hangvételű történeten dolgozik, de a közeljövőben tervezi, hogy papírra vet egy valós eseményeken alapuló, a második világháború idején játszódó romantikus drámát is.