Hegedűs Réka: Szegedi Horizont 2020-ban is

A szokottnál később, de idén is a kezükbe vehetik az olvasók a szegedi kötődésű írók, költők műveinek válogatásából készült antológiát, a Szegedi Horizont 2020-at.

A járványügyi helyzet miatt idén nyáron nem örülhetett a könyvszerető közönség az Ünnepi Könyvhétnek. Szeptemberben azonban Szeged városa, egyedülálló módon bepótolta nyári elmaradását. A Dugonics téren szeptember 17-től újra a könyveké és a kultúráé volt a főszerep. A 91. Ünnepi Könyvhét tehát idén váratott magára, de így annál nagyobb lelkesedéssel vethették bele magukat az érdeklődők kora ősszel.

Hagyományosan – 2017 óta minden évben – a Szegedi Horizont című antológia is júniusban jelenik meg, idén kivételesen szeptemberben vehetik az olvasók a kezükbe. A kötet két szerkesztője Bene Zoltán és Diószegi Szabó Pál a megújult Stefánia Fiókkönyvtár-klubban mutatta be az impozáns kötetet, s nemcsak a beválogatott művekről, hanem az antológia koncepciójáról is megosztottak kulisszatitkokat. Lévén, hogy tallózó antológiáról van szó, a szerkesztők idén is az előző évben, magyar nyelvű folyóiratokban, vagy akár napilapok hasábjain publikált művekből válogattak. A szerzők között nemcsak neves alkotók, hanem fiatalok és pályakezdők is egyaránt szerepelnek, akiknek ez egy nagyszerű megmutatkozási lehetőség. A bekerülés feltétele csupán annyi, hogy a szerző valamilyen módon kötődjön Szegedhez, az sem kizáró ok, ha az illető nem Szegeden látta meg a napvilágot. „Szeged gyújtópontként jelenik meg az antológiában” – mondta Bene Zoltán.

Lássuk számokban a Szegedi Horizont 2020 című kötetet: A szerkesztők ezúttal 17 – nyomtatott és online – sajtóorgánumból válogatták össze, összesen 39 szerző műveit. A kötetben 23 lírai és 16 prózai alkotó kapott helyet. A művek témájukat és műfajukat tekintve is igen sokszínűek, a szerkesztők legfőbb célja, hogy a szegedi alkotásokon keresztül a magyar irodalom keresztmetszetébe kapjon az olvasó betekintést.

Bene Zoltán és Diószegi Szabó Pál, a kötet szerkesztői

A kötet megjelenését a korábbi évekhez hasonlóan Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta, s akárcsak tavaly, idén is a Somogyi-könyvtár, valamint a Szegedi Írók Társasága közös kiadásában kerül a közönség elé.

Az antológia szerzői: Bakos András, Bátyi Zoltán, Becsy András, Bék Timur, Bencsik Orsolya, Bene Kálmán, Bene Zoltán, Boda Magdolna, Bors Anna, Csontos Márta, Czilczer Olga, Darvasi László, Diószegi Szabó Pál, Géczi János, Grecsó Krisztián, Gyukics Gábor, Harmadik Balogh Gyula, Hernyák Zsóka, Hevesi Judit, Jámborné Balog Tünde, Janáky Marianna, Kiss László, Kollár Árpád, Lanczkor Gábor, Lázár Bence András, Orcsik Roland, Pál Sándor Attila, Pap Éva, Patócs Molnár János, Pejin Lea, Pintér Lajos, Podmaniczky Szilárd, Purosz Leonidasz, Simai Mihály, Simon Adri, Szekeres Sándor Gábor, Szilasi László, Veszelka Attila, Zalán Tibor.