Oros Sándor: 12. Szegedi Képregényfesztivál – nyomtatásban

Szeged – a Város folyóirata. Szeged – a tudomány és a művészetek városa. Szeged – az egyetemi város. A Somogyi-könyvtár gyűjteménye – az alapító akarata szerint – Szeged város örök és elidegeníthetetlen tulajdona

A tudomány és művészetek városában minden művészeti ág megfér és virágozhat. Az újkori Szeged történetének legfontosabb pillanatai megjelennek a képeken is. Láthatunk festményt az árvízpusztította városba látogató királyról, az épülő városról. A sajtó megjelenésével pedig szinte egyszerre jelentek meg karikatúrák, gúnyos történeteket elmesélő rajzok, „képregények”.

A hazai képregényes kultúra egyik fellegvára Szeged.

Ezt ismerte fel a Somogyi-könyvtár, amikor – egy külsős megkeresés hatására – 2009-ben úgy döntött, hogy megszervezi az 1. Szegedi Képregényfesztivál és Vásárt. A rendezvény sikere a szervező könyvtárat is meglepte, de egyúttal magával hozta a folytatás igényét is. Valóban bebizonyosodott, hogy igény van a művészet ezen szegmensére. És bebizonyosodott, hogy ez a populáris műfaj, valóban művészet.

Az elmúlt 12 évben egyre több fórumon igyekszünk bizonyítani, hogy a képregénynek helye van a művészetek világában, és helye van a könyvtárakban is.

A minden év őszén megrendezett fesztivál népszerűsége nem csökkent az elmúlt években. Sikerült minden évben új és új témákat keresnünk. Olyan előadókat megszólítani, akik valóban hitelesen mutatták be a képregény történetét, művészetben betöltött szerepét. Ugyanakkor minden rendezvénnyel sikerült azt is elérnünk, hogy a szakma is felfigyeljen a műfajt körülölelő népszerűségre, a műfaj olvasáskultúrában betöltött szerepére. Lehetőségünk volt több szakmai fórumon bemutatni a fesztivált, a könyvtár és a képregények kapcsolatát, felvázolni a használói igényeket.

Az elmúlt 11 fesztiválon több mint 100, a képregényes kultúrával kapcsolatos előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Több tucat alkotó tért vissza Szegedre évről évre, hogy találkozhassanak a képregényszeretőkkel.

A könyvtár állományában lévő képregények száma meghúszszorozódott! Az igények és a használói visszajelzések alapján az a hatalmas szám indokolt volt.

A fesztivál sikere nagyban köszönhető partnereinknek. A szervezés közben nagyszerű emberekkel dolgozhattunk együtt. Ők vezették be a könyvtár munkatársait a képregények világába, és fáradhatatlanul segítették munkánkat.

Nekik is tartozunk azzal, hogy a vészhelyzet ellenére sem adjuk fel, és a több mint tíz éve megkezdett munkánkat folytatjuk. Az elmúlt évben sajnos nem tarthattuk meg a fesztivált eredeti formájában, a személyes találkozások elmaradtak. De a Város folyóiratával közösen az előadások egy részét megtarthatjuk. Ebben a számban olvashatnak szegedi képregényekről, megismerkedhetnek szegedi alkotókkal, de nagy elődökkel, a hazai képregényes és rajzfilmes ikonnal is. A Somogyi-könyvtár kincseibe belelapozva pedig az első „képregényes” karikatúrákkal is megismerkedhetnek.

Megjelent a folyóirat 2021. áprilisi számában