Kukkonka Judit: 46-os barna és szőke fiúkról a könyvtárban

Pintér Tamás kötetének bemutatójáról

Pintér Tamás „Ó, ti fiúk, barnák, szőkék…” A 46-os gyalogezred első világháborús emlékezete című kötetét mutatták be Szegeden, a Somogyi-könyvtár első  emeleti közösségi terében a piavei offenzíva 104. évfordulóján. A bemutatón Csáki Bélával, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnökével és Pintér Tamással, a kötet szerzőjével Kukkonka Judit, a Somogyi-könyvtár munkatársa beszélgetett.

Utoljára 1933-ban jelent meg részletes összefoglaló kiadvány a legendás szegedi 46-os gyalogezredről: Ajtay Endre tollából A volt cs. és kir. 46. gyalogezred világháborús története 1914-1918 és a Hirn László szerkesztette A negyvenhatosok fegyverben 1914-1918.

Doberdó, Isonzó, Montello, a doberdói fa, negyvenhatosok… − a felsorolt kifejezések mind a híres szegedi katonai alakulat  első világháborús történetéhez kapcsolódnak. Pintér Tamás most megjelent kötetének célja, hogy a szegedi császári és királyi 46. gyalogezred első világháborús hadiútját és mai emlékezetét egyaránt bemutassa.

Pintér Tamás

A kötet terjedelmi korlátok miatt: „nem tud új ezredtörténettel szolgálni, de kiegészíti a 46-os »alapműveket« az azóta feltárt írásbeli dokumentumainak és ma is látható tárgyi lenyomatainak a bemutatásával, a ma élő generáció igényei szerint.” – olvasható a szerkesztői előszóban. A munka levéltári és szakirodalmi források segítségével követi az ezred hadiútját, kronológiai sorrendben. A szerző archív és mai fotók felhasználásával mutatja meg a szegedi ezred háborús tevékenységéhez kötődő helyszíneket.

A blog szerkesztői kiemelten fontosnak tartják a személyes emlékezet forrásainak közétételét, az események megélői leveleinek, naplóinak, jegyzeteinek közlését. A frissen megjelent kötetben sincs ez másként, hiszen az ezred életének legfontosabb történései az ezred katonáihoz köthető, a blog munkatársai által feltárt írásbeli dokumentumok közlésével kerülnek közelebb az olvasóhoz.

Csáki Béla

A szegedi 46-osok emlékét határon belül és kívül sokan őrzik. A kötet szerkesztői szorosan együttműködnek a Meritum Egyesület és az olasz San Martino del Carso-i Gruppo Speleologico Carsico szervezettel a doberdói emlékhelyek kutatása, feltárása, megőrzése, illetve turisztikai bemutatása céljából. 

Kukkonka Judit

Az érdeklődők a kiadványhoz a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzatnál juthatnak hozzá, illetve a https://csongradcsanadkincsei.hu/kiadvanyaink/  oldalon letölthetik.

A kötet kiadását a Magyar Állam és az Európai Szociális Alap támogatta; kedvezményezett a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat „A Csongrád-Csanád megyei identitás erősítése” című, TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 projekt keretében.