Hegedűs Réka: Fábián Marcell újra nyomoz

Hász Róbert újabb Fábián Marcell-kötettel jelentkezik. A Fábián Marcell és a Hét nővér című regényről a szerzővel Kovács Krisztina irodalomtörténész, kritikus beszélgetett a Somogyi-könyvtárban, december 7-én.


Az újvidéki, doroszlói születésű Hász Róbertet 2011-ben, Olasz Sándor halála után választották a Tiszatáj főszerkesztőjének, előtte mint korrektor, majd 1996-tól mint a próza rovat szerkesztője vett részt a folyóirat életében. Hász Róbert első novelláit a zágrábi Sirius közölte horvát fordításban, majd a vajdasági magyar lapokban és antológiákban publikált. Első regénye, a Diogenész kertje 1997-ben jelent meg. Nagysikerű eddig két résszel büszkélkedő krimi-sorozatát, amely Fábián Marcell pandúrdetektív kalandos nyomozásaiba avatja be olvasóját, a Somogyi-könyvtárban is bemutatták. Regényeit, elbeszéléseit német, francia, olasz és angol nyelvre is lefordították. 2019-ben József Attila-díjjal jutalmazták munkásságát.


Fábián Marcell pandúrdetektív történeteinek első része 2017-ben jelent meg Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja címmel, a folytatás pedig 2019-ben Fábián Marcell és a táncoló halál címen. A magyar Poirot-ként is emlegetett detektív a századforduló Vajdaságában ered rejtélyes bűnesetek nyomába. A helyszín a harmadik kötetben is a jól ismert kisváros, Zombor. A Fábián Marcell és a Hét nővér című kötetben detektívünk dermesztő téli mínuszokban kezdi meg nyomozását egy szövevényes bűneset ügyében, melybe véletlenül csöppen bele, hogy felettesét helyettesítse. Valamennyi Fábián Marcell-kötetre jellemző, hogy a szerző a főhős mellé kísérőszerepbe helyez bizonyos karaktereket. Ezúttal Marcell felesége, Amália kerül reflektorfénybe. „Amália számomra is kedves figura. Nincs felelőssége a történetben, így szabadon kimondhat olyan dolgokat is, amiket más nem merne. A női ösztönei tulajdonképpen megoldanák a bűntényt, ha Marcell meghallaná, odafigyelne” – mondta a szerző, aki a sorozat valamennyi kötetébe beleszőtt a valóságban is létező személyiségeket. Az első részben Gozsdu Elek, a másodikban Jókai Mór, a harmadikban pedig Szemző Gyula karaktere elevenedik meg. A bácskossuthfalvi, kicsapongó életet élő, borgőzös éjszakáiról és orgiáiról híres Szemző és a vagyonos család lányának, Ungár Piroskának a története Mikszáth Kálmánt is megihlette. Így született meg A Noszty fiú esete Tóth Marival című regény.


A harmadik kötet a krimi széria utolsó darabja. Vagy mégsem? Erről kérdezte a szerzőt Kovács Krisztina. „Mindig az adott problémával igyekszem foglalkozni, amit a történet felvet, nem gondolok arra, hogy lesz-e folytatás. De ha lesz, szeretnék visszatérni a kezdetekhez. Inkább legyen történelmi regény, mint hogy a krimi-szál domináljon. Az első kötet megírásakor ugyanis még sokkal jobban érdekelt a szecessziós táj, amit a bűnügyi mozzanatok csak megszíneztek, a másodikban gyűrűzött be a krimi a történet középpontjába” – mondta az író.


1904. Hogyan fejtődnek fel egy New Yorkban legépelt emlékirat lapjain egy szövevényes zombori bűneset szálai? Amelyek jogilag még csak nem is zombori illetőségűek, mert egy másik vármegyében van az események gócpontja? Fábián Marcell detektív dermesztő téli mínuszokban kezdi meg nyomozását, melybe véletlenül csöppen bele, hogy felettesét helyettesítse. Azonban ahogy tőle már megszokhattuk, az eseményeknek nem csupán külső szemlélője a mű során, hanem azok részesévé is válik. A bűnügyet nosztalgikus isztambuli úti élmények, egy vidéki birtok rendezetlen viszonyai, álruhás utasok, titkos kapcsolatok, kártyaadósságok, teátrális vallomások, mérgezés, zsarolás, emberrablások, úriemberséggel leplezett aljasságok szövedéke bonyolítja. Marcell különös társra lel munkája során egy köpenyes, lovaglónadrágos, koravén, de kotnyeles kamaszlány személyében. És mindezek tetejében ott a titokzatos Hét nővér is! – Hász Róbert Fábián Marcellről szóló újabb történetét immár a trilógia harmadik köteteként, az előzmények után jogosan izgatott várakozással veheti kézbe az olvasó. És természetesen az is, akinek ez lesz az első találkozása a közkedvelt detektívvel! (A Fábián Marcell és a Hét nővér című kötet fülszövege)

A trilógia korábbi köteteiről: