Hegedűs Réka: Megjelent a Szegedi horizont 2018

Idén is megjelent a szegedi kötődésű írók, költők műveinek válogatása

Bene Zoltán és Diószegi Szabó Pál a Városháza dísztermében (2018. június 6.)

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Városháza dísztermében mutatták be a Szegedi horizont című antológiát, amelynek koncepcióját a kötet két szerkesztője, Bene Zoltán és Diószegi Szabó Pál ismertette a közönséggel. Az antológia megjelenését ezúttal is Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.

A 2017. évi Ünnepi Könyvhéten jelent meg először, hagyományteremtő céllal a Szegedi horizont című válogatáskötet, amely szegedi kötődésű írók, költők olyan műveiből válogat, amelyeket szerzőik az elmúlt évben különböző magyar nyelvű folyóiratok, vagy akár napilapok hasábjain publikáltak. A szerkesztők nem kizárólag a mainstream folyóiratokból válogattak, s összesen több mint 20 sajtóorgánum közlését szerkesztették egy kötetbe. Az antológiában összesen 36 szerző alkotása kapott helyet, 23 költő, valamint 13 prózai alkotó, akik mind korosztály, mind stílus tekintetében változatos és színes palettát sorakoztatnak fel. A válogatás két kritérium figyelembevételével történt: a publikálás ténye mellett a szerzők szegedi kötődése volt a bekerülés feltétele. A városban született és jelenleg is itt élő írók, költők mellett, olyan alkotók művei is olvashatóak a kötetben, akik egyetemi éveiket töltötték Szegeden, így például Grecsó Krisztián versei, valamint a gyulai Kiss László slam-betétekkel megtűzdelt novellája. Az antológia három regényrészletet is közöl: Darvasi László, Szilasi László, valamint Temesi Ferenc tollából.  Az előző évvel ellentétben, amikor a mérleg inkább a próza felé billent,  idén a líra került túlsúlyba, a versek között pedig egyaránt megtalálhatóak a történetmesélő, balladisztikus alkotások, mint például Becsy András vagy éppen Pál Sándor Attila művei, valamint a formai szempontból is újító igényű versek, többek között Borda Réka tollából. Az antológia két szerkesztője elmondta, legfőbb céljuk az volt, hogy egy olyan gyűjteményt tudjanak az olvasók kezébe adni, amely a kortárs irodalom szegedi keresztmetszetét mutatja föl.

A városházi bemutató (2018. június 6., 89. Ünnepi Könyvhét)

Az antológia szerzői: Bátyi Zoltán, Becsy András, Bene Zoltán, Boda Magdolna, Boldog Daniella, Borda Réka, Csontos Márta, Czilczer Olga, Darvasi László, Diószegi Szabó Pál, Géczi János, Grecsó Krisztián, Harmadik Balogh Gyula, Hász Róbert, Hernyák Zsóka, Jagos István Róbert, Jámborné Balog Tünde, Janáky Marianna, Kaiser László, Kiss László, Kollár Árpád, Lázár Bence András, Lesi Zoltán, Orcsik Roland, Pál Sándor Attila, Petró János, Pintér Lajos, Podmaniczky Szilárd, Radnai István, Simai Mihály, Simon Adri, Szekeres Sándor Gábor, Szilasi László, Temesi Ferenc, Turi Tímea, Weiner Sennyey Tibor és Zalán Tibor.