Hegedűs Réka: Francia megszállás Szegeden

Nagy Miklós kötetét mutatták be a 90. Ünnepi Könyvhéten.

Bene Zoltán, Nagy Miklós, a szerző és Tóth Marcell

Szeged történetének egy rendkívül izgalmas és elfeledett korszakáról szól Nagy Miklós történész, egyetemi docens legújabb könyve, amelyet a 90. Ünnepi Könyvhét keretein belül több ízben is bemutattak. Június 13-án, a nagy hőség ellenére sokan összegyűltek egy pohár frissítő bor mellett a Borháló Gutenberg utcai üzletében, ahol maga a szerző, valamint Tóth Marcell történész és Bene Zoltán író mutatták be a Francia megszállás Szegeden (1918-1920) című kötetet.

„Franchet d’Espérey, a Szövetséges Keleti Haderők főparancsnoka 1918. december 20-án kelt táviratában utasította De Lobit tábornokot, a Keleti Francia Hadsereg főparancsnokát Szeged katonai megszállására. A parancs értelmében december 30-án érkezett a városba a 157. francia gyalogezred 50 tisztje és 600 katonája Boblet ezredes vezetésével, január 3-án pedig a 210. gyalogezred két zászlóalja, valamint a 274. sz. tábori tüzérség első szakasza, amely egységekhez a következő hetekben újabbak csatlakoztak. Újszeged november végétől szerb megszállás alá került” – olvasható a kötetben.

Szeged ekkor az ország második legnépesebb városa, valamint az egyik legnagyobb politikai és kulturális központja volt, továbbá fontos vasútvonalak, szárazföldi-és víziutak találkozásánál épült, így stratégiai jelentősége vitathatatlan volt. A franciák jelentős számú gyarmati haderővel rendelkeztek, érkeztek katonák a Maghreb térségből, valamint Madagaszkárról is. A kötet számos korabeli felvételt tartalmaz, köztük azokat a műtermi felvételeket is, amelyek marokkói katonákról és szegedi lakosokról készültek a megszállás alatt. Nagy Miklós sok egyéb mellett kitér a szegedi franciabarát értelmiségiek tevékenységére is, így például az 1919. január 8. és március 21. között, több ezer példányban elkelt La Hongrie Républicaine című, francia nyelvű lapot is megemlíti, amelynek legfőbb célja a franciák Magyarország iránti rokonszenvének, valamint a polgári demokratikus forradalom célkitűzéseinek tolmácsolása volt.

„Erről az időszakról sokan nem tudnak, s akik mégis, ők sem feltétlenül vannak tisztában a jelentőségével, pedig az 1918 novemberi belgrádi katonai konvenció értelmében bekövetkező francia megszállás igen meghatározó eseménynek számít Szeged történetében” – mondta Nagy Miklós. A szerző az egyetem elvégzése után muzeológusként kezdett el dolgozni, ahol Zombori István – a Móra Ferenc Múzeum egykori igazgatója, aki hozzá hasonlóan szintén frankofón tanulmányokat végzett –irányította rá a figyelmét a témára. A kötet elkészítésében nemcsak a korabeli memoár irodalom, valamint a franciaországi levéltári kutatások, hanem a szegedi közélet megkerülhetetlen figurájának, Tonelli Sándornak, a korabeli szegedi iparkamarai titkárnak az adatai is segítették a szerzőt, aki először publikált Szeged francia megszállásáról.

A témáról bővebben Nagy Miklós Francia megszállás Szegeden (1918-1920) című kötetében, valamint a Szeged folyóirat 2018. novemberi számában olvashatnak:

http://szegedfolyoirat.sk-szeged.hu/2019/03/20/nagy-miklos-a-belgradi-katonai-konvencio/

Aki pedig személyesen szeretné feltenni kérdéseit a szerzőnek, június 19-én, szerdán 17 órától, a Tömörkény István Művelődési Házban teheti meg, ahol nemcsak Nagy Miklós, hanem Petrovics István újonnan megjelent kötetéről is megtudhatnak érdekességet a téma iránt érdeklődők. Mindkét mű Szeged történetének egy-egy izgalmas szeletébe nyújt betekintést, tudományos igényű, de olvasmányos formában megvilágítva azokat.