Hegedűs Réka: Megjelent a Szegedi Horizont 2019

Idén is megjelent a szegedi kötődésű írók, költők műveinek válogatásából készült antológia.

A 90. Ünnepi Könyvhéten ismét kezükbe vehették az olvasók a Szegedi Horizont 2019 antológiát, amelyet a kötet szerkesztői, Bene Zoltán és Diószegi Szabó Pál mutattak be június 14-én a Városháza dísztermében. A kötet megjelenését a korábbi évekhez hasonlóan Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta, s ezúttal a Somogyi-könyvtár, valamint a Szegedi Írók Társasága közös kiadásában kerül a közönség elé.

Az antológia először a 2017. évi Ünnepi Könyvhéten jelent meg, hagyományteremtő céllal. Célja az, hogy összeválogasson a szegedi kötődésű írók, költők előző évben, magyar nyelvű folyóiratokban, vagy akár napilapok hasábjain publikálásra kerülő művei közül egy csokorra valót. A megjelenések kapcsán nemcsak a mainstream folyóiratokból válogattak, 28 nyomtatott és online sajtóorgánum közlését szerkesztették egy kötetbe. Az antológiában összesen 43 szerző alkotása kapott helyet, amelyek nemcsak téma, hanem stílus tekintetében is igen változatos és színes palettát sorakoztatnak fel. Az antológia két szerkesztője elmondta, legfőbb céljuk, hogy egy olyan gyűjteményt tudjanak az olvasó kezébe adni, amely a kortárs irodalom szegedi keresztmetszetét mutatja föl.

Az antológia szerzői: Bátyi Zoltán, Becsy András, Bene Zoltán, Boldog Daniella, Boldog Zoltán, Borda Réka, Bors Anna, Csontos Márta, Czilczer Olga, Darvasi László, Diószegi Szabó Pál, Géczi János, Grecsó Krisztián, Gyukics Gábor, Harmadik Balogh Gyula, Hász Róbert, Hernyák Zsóka, Jagos István Róbert, Jámborné Balog Tünde, Janáky Marianna, Juhász Anikó, Kaiser László, Kiss László, Kollár Árpád, Lázár Bence András, Lesi Zoltán, Marton Árpád, Molnár János, Orcsik Roland, Pál Sándor Attila, Pintér Lajos, Podmaniczky Szilárd, Radnai István, Simon Adri, Szekeres Sándor Gábor, Szepesi Attila, Szilágyi P. Katalin, Szilasi László, Temesi Ferenc, Turi Tímea, Veszelka Attila, Weiner Sennyey Tibor, Zalán Tibor.

Az antológiát június 18-án, kedden 17 órától a Tömörkény István Művelődési Házban újra bemutatják a szerkesztők, június 23-án, reggel 8 órától a Régi Zsinagógában pedig Jó reggelit Horizont! címmel várják az érdeklődőket a szerzők egy felolvasással egybekötött, kötetlen beszélgetésre és falatozásra. A rendezvényre ellátogató első 15 vendég haza is vihet egy-egy példányt a kötetből.